Wat is sierbestrating?

Het woord zegt het eigenlijk al, sierbestrating zal uw tuin 'sieren'. Een mooie oprit, een terras of verzorgd tuinpad zal het uitzicht van uw tuin enorm verbeteren. De materialen die we daarvoor kunnen gebruiken zijn eindeloos en u zal zeker een grondstof vinden die aansluit bij de stijl van uw tuin en woning en die past in uw budget. Enkele mogelijkheden zijn bv betonklinkers, kleiklinkers, kasseien, arduin tegels, keramische tegels of megategels. Daarnaast zijn ook halfverhardingen mogelijk zoals dolomiet, kiezel, grind, enz.

Uw sierbestrating of terras herstellen of beter vernieuwen?

Twijfelt u of uw sierbestrating of terras nog herstelbaar is? Uiteraard komen we steeds graag bij u langs om te kijken of herstellen nog wenselijk of mogelijk is. Zijn de herstellingen te omvangrijk dan is het vaak beter de bestaande bestrating te verwijderen, de bedding uit te graven en te vernieuwen. Vaak kunnen we daarna de klinkers herplaatsen, tenzij u natuurlijk liever van de gelegenheid gebruik maakt om een volledig nieuwe look te creëren.

Het juiste materiaal kiezen voor uw terras of oprit.

Zoals eerder gezegd zijn de mogelijkheden eindeloos. We geven u hieronder een kort overzicht van de mogelijkheden en geven u graag persoonlijk advies bij het maken van de definitieve keuze.

Betonklinkers

 

Betonklinkers klinkt misschien een beetje saai maar niets is minder waar. Ze zijn juist uitermate geschikt voor het aanleggen van tuinpaadjes en terrassen. Bovendien zijn ze ondertussen verkrijgbaar in verschillende kleuren en afmetingen zodat er altijd wel een type is dat perfect past bij uw woning. Is de oppervlakte die je wil laten klinkeren groot dan kan je beter kiezen voor waterdoorlatende betonklinkers zodat er geen plasssen gevormd worden op je terras of oprit.
Betonklinkers zijn meestal goedkoper dan kleiklinkers en qua onderhoud zal je enkel een goed ontmossingsproduct in huis moeten hebben waar je af en toe mee aan de slag gaat.

Kleiklinkers

 

Met kleiklinkers kan je echt alle kanten uit. Je kan ze gebruiken voor de aanleg van een oprit of terras, voor de afboording van een zwembad of vijver of zelfs voor de aanleg van een parking.
Kleiklinkers hebben bovendien een zeer natuurlijke uitstraling, zijn kleurvast en goed bestand tegen onze weersomstandigheden. Bovendien is er een enorme variatie qua kleur en afwerking waardoor ze voor elke stijl geschikt zijn.
Kleiklinkers die correct geplaatst zijn, vragen nauwelijks onderhoud, een goed anti-mos product zal voldoende zijn om jarenlang te genieten van uw terras of oprit.

Kasseien

 

Kasseien zijn ontzettend sterk waardoor ze ook uitermate geschikt zijn voor de aanleg van een terras of oprit. Juist door die onverslijtbaarheid worden ze zowel nieuw als gebruikt aangeboden. De gebruikte soorten zijn veel gevraagd dankzij hun natuurlijk look maar ook met nieuwe kasseien kan je een schitterend resultaat bereiken.
Door zijn grillige vorm is het leggen van kasseien minder eenvoudig dan het leggen van een klinker, laat dit dan ook steeds doen door een vakman.

Arduin tegels

 

Natuurstenen tegels zijn enorm duurzaam, nauwelijks onderhevig aan slijtage en zeer gemakkelijk in onderhoud. Vooral de blauwe hardsteen is een vaak gekozen tegel voor terrassen. Wil je blauwe steen zoals die hier al jaren bekend is, kies dan voor een product uit België of Ierland. Als alternatief kan je ook eens kijken naar de varianten uit China of Viëtnam, Er zijn zeker een aantal verschillen qua kleur en tekening maar qua onderhoud en levensduur hebben ze dezelfde kwaliteit.

Keramische tegels

 

Het voornaamste voordeel van de keramische tegel is dat hij zeer gemakkelijk is in onderhoud. Een keer morsen aan de BBQ of iets laten vallen zal geen sporen achterlaten, niet onbelangrijk op een terras waarop gespeeld , gekookt en gegeten wordt.
De keramische tegel is bovendien vorstbestendig, kleurvast en beschikt over een anti-slip effect.

Megategels

 

De megategel wordt aangeboden in verschillende formaten, zowel vierkant als rechthoekig, tot een max. afmeting van 1 x 1 m. Dankzij zijn afmetingen heeft de megategel een zeer strakke vormgeving en is dan ook zeer geliefd voor eigentijdse en exclusieve projecten. Door zijn grootte en gewicht per tegel is het leggen van megategels iets voor de vakman.

Houten terras

 

De natuurlijk sfeer van een houten terras spreekt veel mensen aan maar een houten terras moet wel gelegd worden volgens de regels van de kunst. Tuinen Wim Verbist maakt graag gebruik van Padouk, een tropisch hardhout. Padouk geeft binnen een relatief korte termijn een mooie grijze verkleuring, gaat slechts minimaal krimpen of uitzetten onder weersomstandigheden en is nagenoeg onderhoudsvrij. Ook verliefd op een houten terras? Vraag dan zeker onze offerte voor een terras in Padouk.

Halfverhardingen zoals dolomiet, kiezels en grind.

 

Bij het plaatsen van verschillende soorten grind en kiezel voorzien we eerst grindstabilisatieplaten op een vooraf getrokken bedding. Dankzij deze platen blijven de siergrinden en kiezels beter op hun plaats liggen waardoor ze ook gemakkelijker begaanbaar worden. Vooral voor grote oppervlakten maakt dit een groot verschil.
De  grote waterdoorlaatbaarheid van deze materialen zorgt ervoor dat het water in de bodem gebufferd wordt en niet onmiddellijk wegspoelt naar de riolering.
Bij voorkeur houden we ook het uitgraven van bestaande verhardingen in eigen beheer, zo zijn we zeker dat de juiste dieptes, afwateringen en passen gerespecteerd worden en kunnen de verschillende fases elkaar netjes opvolgen. Indien nodig maken we van de gelegenheid gebruik om bv rioleringen en leidingen te herstellen of vernieuwen.

Dit overzicht geeft u vast al een idee welk materiaal uw voorkeur wegdraagt. Uiteraard geven wij u graag advies bij het maken van een definitieve keuze op basis van oppervlakte, smaak en budget.
Laat uw gegevens achter op ons contactformulier, dan komen we binnenkort bij u langs om uw nieuwe terras of oprit te bespreken.