Zijn de voorbereidende werken volledig achter de rug dan kunnen we starten met het aanplanten van uw tuin.
Hebt u een plan van de tuinarchitect dan zal daar al op aangeduid staan welke planten voorzien zijn voor uw tuin. Hebt u geen plan, dan helpen wij u met onze plantenkennis graag op weg om de juiste keuze maken.

Kies planten in functie van uw smaak en levensstijl.

Uiteraard houden we bij de keuze van de planten rekening met de stijl van uw tuin en uw persoonlijke smaak. Hebt u een voorkeur voor een heel natuurlijk look of houdt u eerder van strakke lijnen, dan zal dat ook tot uiting komen in uw plantenkeuze.
Maar ook onderhoud kan een beslissende factor zijn. Werkt u graag in uw tuin en houdt u er van om wekelijks enkele uren met uw planten bezig te zijn? Of bent u juist drukbezet en wil u zo weinig mogelijk onderhoud in uw tuin? Of hebt u gewoon geen groene vingers? Hou daar steeds rekening mee bij het kiezen van de planten. Struiken, kleine bomen en bodembedekkers zijn bv zeer onderhoudsvriendelijk.

Een goed huwelijk tussen plant en grond.

Het type grond van uw tuin is de tweede belangrijke factor bij het kiezen van planten. Een zandige of zware kleigrond zal de keuze van planten beperken maar ook de zuurtegraad van uw grond zal een rol spelen in de keuze. Is de zuurtegraad te hoog of te laag dan zullen uw planten immers niet voldoende voedingsmiddelen krijgen en afsterven. We kunnen de zuurtegraad een stuk beïnvloeden door kalk of turf toe te voegen, eenvoudiger zal zijn planten te kiezen in functie van de zuurtegraad.

Hou rekening met de seizoenen bij uw plantenkeuze.

  • Bekijk waar de zonnige en schaduwrijke plekken in uw tuin zijn en hou daar rekening mee. Een plant voor de volle zon zal immers niet goed groeien in de schaduw.
  • Zet uw planten niet te dicht bij elkaar. Bij aankoop zijn ze vaak nog klein maar op termijn mogen ze elkaar niet gaan overwoekeren.
  • Zorg er voor dat niet alle planten tegelijk gaan bloeien.
  • Bekijk hoe hoog de plant wordt en of dat past in uw tuin en op die plaats.
  • Moeten de planten groenblijvend zijn? Vaak is een mix de beste en mooiste oplossing om in alle seizoenen van uw tuin te kunnen genieten.
  • ....

 

 

Uw tuin nu laten aanplanten of volgende maand?

En is er natuurlijk nog de vraag wanneer we best aanplanten. Containerplanten (in pot of kuip) kunnen het hele jaar door probleemloos geplant worden. Deze planten zijn voorzien van mooie wortels en een grote, intacte kluit. Planten in container zijn beter bestand tegen koude en droogte en een snelle hergroei is zo goed als verzekerd.
Kopen we planten met aardkluit, dan gaan we kijken of de wortels en aardkluit stevig en compact zijn en groot genoeg in verhouding tot de plant. Hierdoor zal immers bepaald worden of de plant gemakkelijk gaat hergroeien. Tussen oktober en mei is de beste periode om ze te planten.
Planten met een naakte wortel (zonder aardkluit) worden best geplant tussen 15 november en 15 april. We gaan hier letten op de kwaliteit van het wortelgestel en bekijken of er voldoende kleine wortels aanwezig zijn om te hechten in de nieuwe grond.

Uiteraard houden we steeds rekening met de weersomstandigheden. Bij vriesweer, grote droogte of hevige regenval is het vaak beter de aanplantingen even uit te stellen.

Onze plantenkennis kan u zeker helpen bij het kiezen van de juiste planten. Laat uw gegevens achter op ons contactformulier en we zitten zo snel mogelijk samen.